בולמוס אכילה – מצב שבו האדם צורך כמות גדולה במיוחד של מזון תוך פרק זמן קצר מאוד – הוא אחד הסימפטומים המרכזיים של הפרעות אכילה שונות, ובפרט בולימיה נרבוזה.
בדרך כלל האכילה הכפייתית תתבצע בהיחבא, ובעמידה, והאדם ירגיש שאין לו כלל שליטה ושהוא פשוט לא יכול להפסיק לזלול. תחושת חוסר השליטה באה לידי ביטוי גם בכך שהאדם יאכל מזונות רבים, כולל כאלה שהוא מרגיש שאינם נכונים עבורו. בסופו של בולמוס יחוש האדם אי נוחות פיזית ולרוב גם רגשות שליליים כמו תיעוב עצמי או גועל.
חשוב להדגיש שבולמוסי האכילה הם לא הבעיה עצמה, או לכל הפחות לא שורש הבעיה, אלא סימפטום למצוקה עמוקה יותר, כמעט תמיד על רקע רגשי.
מהן הסיבות האמיתיות שיוצרות בולמוס אכילה?
הפרעות אכילה נובעות לרוב מדימוי עצמי ירוד, תחושת חוסר שליטה בחיים, רגשי נחיתות קשים ובמקרים מסוימים גם בדידות עמוקה עלולה להוביל להיווצרותן של הפרעות אכילה, וכאמור לסימפטום של בולמוסי אכילה.
מקור אחר להפרעות האכילה הוא יחסים בין אישיים בעייתיים, ובפרט הצקות על רקע של משקל או גוף בכלל, פגיעה גופנית או התעללות.
בנוסף מעריכים המומחים שקיים גם רקע גנטי שמגביר את הסיכון ללקות בהפרעות אכילה, וייתכן שגם לביוכימיה של הגוף של כל אדם, ובפרט כשתפקוד מנגנוני השובע והרעב אינו אופטימלי, חלק בהתפתחות בולמוס אכילה.
האם ניתן לטפל בבולמוסי אכילה?
לא קל לטפל בהפרעות האכילה ובבולמוסי אכילה שנלווים אליהן. למעשה המפתח להעלמת התקפי אכילה מיותרים ומזיקים אלה הוא סילוק הגורמים העמוקים שהובילו להיווצרות ההפרעות מלכתחילה ולא רק טיפול בסימפטום.
אחת משיטות הטיפול היותר אפקטיביות לסלק את הגורמים להפרעות האכילה היא CBT – פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית.
היתרון המרכזי של שיטה זו הוא השילוב בין ההתייחסות לפן המחשבתי, כלומר שגיאות המחשבה שעומדות בבסיס ההפרעה, לבין שינוי ההתנהגות.
בנוסף מומלץ להקפיד על ארוחות בתזמונים קבועים כך שלא תיווצר תחושת רעב (שעלולה להיות הטריגר לעוד בולמוס אכילה) וכן לנהל רישום מסודר של כל מה שנכנס לפה, כולל במסגרת התקף זלילה, כך שאנשי המקצוע שמטפלים באדם יוכלו לעזור לו לזהות נקודות תרופה שמובילות לבולמוסים – ובהתאם יציידו אותו בכלים למניעת נפילה לאותם בורות.