חשבונית מס על אוכל – איך זה עובד?
בתור מעסיקים אנחנו צריכים לספק לעובדים שלנו תנאים לעבודה, בין היתר תנאים אלו כוללים את סביבת העבודה שלהם, את הנוחות שלהם ואת המגיע להם על פי חוק. מלבד אותם תנאים, ישנן הטבות שמעסיק יכול לתת לעובד, למשל ארוחות במהלך היום. על ארוחות אלה יש להוציא חשבונית מס שכן מדובר על הטבה ששוויה בכסף ויש לשלם עליה מיסים.
מהו שווי ארוחות ומדוע יש להוציא עליהן חשבונית מס?
מס הכנסה וביטוח לאומי גובים מיסים עבור ההכנסה במשכורת, כשמדובר על רישום של חשבונית מס לחישוב הארוחות הניתנות כהטבה, למעשה מדובר על רישום להכנסה שאינו לתשלום, אלא לצרכי חישוב המס והביטוח הלאומי. מה המטרה של פעולה זו? בראש ובראשונה לא להפלות בין עובדים שמקבלים כסף ובין עובדים שמקבלים הטבות עם שווי כסף, שניהם משלמים מיסים עבור מה שהם מקבלים. שנית, יש לזכור שלארוחה יש שווי כספי, כשהמעסיק מסבסד אותה הוא למעשה מממן מכיסו עבור רווחת העובד, ועל רווחה זו על העובד לשלם מס.
כיצד מקובל לחשב את חשבונית המס על הארוחות?
כדי להבין כיצד יש לחשב את חשבונית המס עבור הארוחות, יש לחשב את עלות הארוחה שניתנה לעובד. יש להחליט איזה חלק בהשתתפות יהיה על העובד ולאחר החלטה זו יש לנכות מהנטו שלו את אותו סכום. יתרת העלות תדווח בתלוש השכר בסיווג של זקיפת מחיר שווי ארוחה לעובד עבור יום עבודה. כמובן שיש להוציא עבור העובד חשבונית לסכום הארוחות ברוטו באופן חודשי ולשלם למע”מ את חלקו בחשבונית.
דוגמה להוצאת חשבונית מס על אוכל
כדי לפשט את הדברים, ניתן כאן דוגמה להוצאת חשבונית מס עבור ארוחות לעובד והדרך בה הדבר מתבצע. לצורך העניין, נניח שעלות הארוחה לעובד הנה 15 שקלים. המעסיק החליט מצדו שהעובדים שלו ישתתפו ב-5 שקלים מעלות הארוחה. עליו לזקוף בתלוש השכר שווי ארוחה את הפרש העלות וההשתתפות, במקרה הזה מדובר על 10 שקלים. כתוצאה מאותה זקיפה, העובד ישלם ביטוח לאומי ומס הכנסה עבור ההפרש, כאשר המעסיק משתתף גם כן בחלק מהתשלום לביטוח הלאומי. כמו כן, החשבונית שתוצא לעובד תהיה עבור הסכום המלא – 15 שקלים, ממנה המעסיק ישלם את המע”מ.
מדוע מס הכנסה וביטוח לאומי גובים מס עבור הארוחות?
סעיף 2 לפקודת מס הכנסה קובע שהכנסת עבודה היא גם שכר עבודה וגם טובות הנאה שונות שהמעסיק מעביר לעובדו. יש בכך היגיון כי ברגע שאותו עובד מקבל את טובת ההנאה הוא נהנה מסוג של הכנסה, גם אם אינה מגולמת באותו המעמד בכסף, יש לה משמעות כספית עבור העובד. מסיבה זו מס הכנסה רואה בהטבה זו הכנסה שיש לנכות ממנה מס ויש לשלם עבורה מס.
כשזה מגיע למס ערך מוסף (מע”מ), קיימות שתי אפשרויות – האחת היא לחייב את המעסיק במע”מ עבור ארוחות העובדים ולאפשר לו לקזז את המע”מ בחשבוניות הארוחות, השנייה היא להימנע מקיזוז תשומות מע”מ עבור הארוחות וכך הן לא נחשבות כעסקה החייבת במע”מ.
מבחינת הביטוח הלאומי, כדאי לדעת שכשם שהארוחה נזקפת לעובד בשכר ומנכים ממנה מס הכנסה, כך הוא צריך לשלם עבורה את דמי הביטוח הלאומי.